Αρχική > > Εκκλησιαστική Επικαιρότητα > Εκκλησία της Ελλάδος > Επιστημονική Ημερίδα υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου – «Τα προσωπεία του προσώπου» (ΦΩΤΟ)

Επιστημονική Ημερίδα υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου – «Τα προσωπεία του προσώπου» (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: ο συνεργάτης μας Σωτήριος χατζησταμάτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήσε ο νεοσυστατος σύνδεσμος θεολόγων «ΜΕΘΕΞΙΣ» με θέμα «Τα προσωπεία του προσώπου – Κρητικές θεολογικες τοποθετήσεις στην οντολογία του προσώπου». Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ. Βασιλείου 15). Το χαιρετισμό του Μακαριωτατου Αρχιεπισκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνυμου μετέφερε ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Ανδρουσης κκ Κωνσταντιος. Μήνυμα στην ημερίδα απέστειλε δια εκπροσώπου του ο Πανοσιολογιωτατος Καθηγουμενος της Μέγιστης Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ. Από την πολιτική ηγεσία παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπολαρης Μάρκος. Πλήθος καθηγητών του ακαδημαϊκού χώρου, Θεολογων καθηγητών λοιπών εκπεδευτικων, κληρικών και φοιτητών παρακολουθησε με ενδιαφέρων τις επιστημονικές εισηγήσεις των ομιλητών.

Η ημερίδα εκδηλώθηκε μέσα από δύο συνεδρίες στις οποίες προέδρευαν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Απόστολος Νικολαΐδης και ο επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Α.Α. π. Δημήτριος Κουτσούρης.

Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας επιχειρήθηκε να διαφωτιστεί και να διακριθεί το γενικότερο θεολογικό και φιλοσοφικό τοπίο της έννοιας του προσώπου, και κυρίως οι προϋποθέσεις ανάγνωσης και ερμηνείας της κειμενικής παράδοσης. Ταυτόχρονα φανερώθηκε ο χαρακτήρας και η μορφή των σύγχρονων προκλήσεων και τάσεων, ώστε να αναδειχθεί η ουσιαστική δυνατότητα σχέσης αυτών με την ορθόδοξη θεολογία.

Οι ομιλητές στη επιστημονική ημερίδα ήταν:

Α’ Συνεδρία:

Ο κ. Γεώργιος Σίσκος (Δρ. Θεολογικής Σχολής), ο κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο κ. Νικόλαος Ξιώνης (Επικ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής), αλλά και ο ΣΕΒΑΣΜΙΏΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Ναυπάκτου κ.κ.Ιεροθεος.

Β’ Συνεδρία:

Ο πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος (καθηγητής ΑΕΑΘ, ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης (Αναπληρωτής καθηγητής θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ).

Related posts