18 Απριλίου 2024

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνον του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΙΤΑΛΗ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 31 ολόκληρες ώρες μετά την κοίμηση του Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Δείτε το βίντεο με την ευλυγισία ενός Αγίου Ανθρώπου. “Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε”.

Λίγα λόγια για το μακαριστό Γέροντα Νεκτάριο:

Ο Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης ήταν μοναχός και μεγάλος πνευματικός ηγέτης. Έδρευε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα Λαυρίου του οποίου ήταν και κτίτωρ. Ήταν γνωστός για την διακονία του στο φτωχό κόσμο της περιοχής. Είχε επισκεφτεί πολλές ενορίες βγάζοντας λόγους που προσομοίαζαν εκείνους ενός αγίου ανθρώπου και πολλές βρίσκονται στο διαδίκτυο. Θεωρείται από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ορθόδοξους μοναχούς που είχε η Ελλάδα. Με την προσευχή του είχε κάνει πάρα πολλά θαύματα, η ίδια του η ζωή ήταν γεμάτη από αυτά και είχε ακόμα μιλήσει για τις δύσκολες εποχές που η χώρα μας περνάει αλλά και θα περάσει. Εξεδήμησε στις 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 05.30 τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών. Κατάκοιτος δεχόταν τους προσκυνητές τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ πάντοτε μνημόνευε τον Άγιο Νεκτάριο επίσκοπο Πενταπόλεως που σύμφωνα με τα λεγόμενα του τον έσωσε από πολλά δεινά. Υπάρχουν υπόνοιες και αναφορές για την αγιοποίηση του.

Κάποια μέρα του καλοκαιριού θα ξυπνήσουμε και θα ακούσουμε… ότι η Ελλάδα πτώχευσε»! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αρχίζουν τα χειρότερα στην Ελλάδα»! Θα κηρύξουν πτώχευση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και τότε οι καταθέσεις στις τράπεζες θα κρατηθούν για να εξοφληθούν τα χρέη. Από εκεί και ύστερα αρχίζουν τα χειρότερα για την Ελλάδα, είχε πει ο γέροντας.

“Την Ελλάδα μας, πρέπει να την φυλάξουμε, πρέπει να την υπερασπίσουμε. Ο Χριστός έχει ευλογήσει όλο τον κόσμο, αλλά την Ελλάδα ειδικά,…”.

Κατά την ομιλία του στο “Βήμα Ορθοδοξίας” στα μέσα Οκτωβρίου του 2017 είπε χαρακτηριστικά: “Δίχως την Ορθοδοξία δεν κάνουμε τίποτα. Να μην είμαστε προδότες στη θρησκεία μας, την πίστη μας”.

Και συνεχίζει: “Πρέπει όλοι μας να διαδίδουμε την Ορθοδοξία. Δίχως την Ορθοδοξία δεν κάνουμε τίποτα. Να μην είμαστε προδότες στο θρησκεία μας, την πίστη μας. Ο Αγιος Νεκτάριος είναι το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να τον μιμηθούμε. Η αγάπη είναι μεγάλο πράγμα. Ο Θεός δε διώχνει κανέναν. Η Παναγία μας μεσιτεύει προς τον Θεό. Είναι στο πλευρό μας και μας καθοδηγεί. Εμείς όμως δεν τους αγαπάμε πραγματικά, το Θεό μας, την παναγία τους Αγίους μας. Στη πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται υπομονή και προσευχή.

Κι εγώ πολλές φορές έχω φτάσει στο τέλος της ζωής μου, αλλά όμως με γυρίζει πίσω ο Θεός. Για ποιο λόγο άραγε; Να μετανοήσω; Από το κρεβάτι που βρίσκομαι θέλω να στηρίξω τα αδέλφια μου. Εχουμε ανάγκη να στηριχθούμε από το Θεό, από τον Χριστό μας και την Παναγία. Η Παναγία μας αγρυπνεί για την Ελλάδα μας και όλα τα έθνη. Όταν θελήσουμε να το κάνουμε θα έχουμε τη βασιλεία του Θεού.

Ολοι οι άνθρωποι έχουμε τα ελαττώματά μας. Δε μας διώχνει ο Χριστός από κοντά του. Ελάτε όλοι μαζί να παρακαλέσουμε τη μεσίτρια του κόσμου, τη Βασίλισσα τον Ουρανών, να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος: «Γρηγορείτε και προσεύχεστε. Επισκέπτεστε τους ασθενείς».

Δεν ξέρω πότε θα με πάρει ο Κύριος αλλά αφήνω την ευχή της ιερωσύνης μου ούτως ώστε να μας δώσει το θείο φωτισμό με τα ουράνια μεγαλεία. Η Χάρις του Θεού να είναι κοντά σας”.

Μερικά από τα λεγόμενα θαύματα στη ζωή του.

  • Μια μέρα όντας 17 ετών πήγε στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου και τον ρώτησε αν θα γίνει ιερέας. Εκείνος του απάντησε πως ναι.
  • Την ίδια χρονιά ανακάλυψε με θαυμαστό τρόπο μια εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
  • Όταν βαφτιζόταν στην κολυμπήθρα σχηματίσθηκε ένας σταυρός.
  • Λέγεται ότι θεραπεύτηκε ο καρκίνος του από τον Άγιο Νεκτάριο. “Με έσωσε ο Άγιος Νεκτάριος”.

Στο βιβλίο του Γεωργίου Μελιτινού με τίτλο “Γέροντας Νεκτάριος” αναφέρονται αυτά και άλλα πολλά τα οποία αναφέρεται πως έγιναν με την προσευχή του. Συνήθιζε να λέει ακόμη στα άτεκνα ζευγάρια αν θα τεκνοποιήσουν και τι θα απογίνει το παιδί τους, αλλά και σε περίπτωση που δεν τεκνοποιούσαν για ποιο λόγο δε το επέτρεπε ο Θεός.

Η μεταθανάτια εμπειρία.

Ένα σημαντικό γεγονός είναι σύμφωνα με τον ίδιο η μεταθανάτια εμπειρία του. Πήγε στον άλλο κόσμο και ξαναγύρισε. Έγινε γνωστή ανά τον κόσμο. Ήταν λοιπόν μια μέρα κατά τη λειτουργία της Αποκαθήλωσης. Έπεσε κάτω αναίσθητος, ενώ κάποιοι προσκυνητές διαπίστωσαν το θάνατό του. Οι διακονητές του παρήγγειλαν φέρετρο και ρούχα για την ετοιμασία κηδείας. Το τι ακολουθεί βρίσκεται σε βίντεο με δική του μαρτυρία.

Ο καρκίνος του.

Θαυμαστό είναι επίσης το γεγονός το ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο και οι γιατροί διέγνωσαν πως δε θα ζούσε πάνω από δυο μήνες. Τον έσωσε όμως ο Άγιος Νεκτάριος ο προστάτης του και μαζί με τις προσευχές του κόσμου και του κλήρου έζησε μέχρι τα 89. Το πως διαδραματίστηκαν τα γεγονότα τα διηγείται ο ίδιος σε βίντεο ντοκουμέντο, άλλωστε αυτά έχουν γίνει γνωστά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Το βιβλίο το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω “Μίλησα με τον Άγιο Νεκτάριο”, μιλάει επίσης για αυτά.

Ο ίδιος διηγείται:

– ” Είχα προσβληθεί από σοβαρή μορφή καρκίνου. Τό στήθος μου ήταν μιά πληγή ανοικτή πού έτρεχε αδιάκοπα αίμα καί πύον. Από τούς πόνους έσκιζα τίς φανέλες μου. Κατάσταση τραγική, πήγαινα κατ΄ ευθείαν στόν θάνατο. Νά φαντασθείτε, είχα ετοιμάσει ακόμη καί τά σάβανά μου…

Στίς 26  Μαρτίου 1980  τό πρωϊ, συζητώντας στό γραφείο μου στό υπόγειο τού Ναού,  μαζί μέ τήν νεωκόρο Σοφία Μπούρδου καί τήν αγιογράφο Ελένη Κιτράκη άνοιξε ξαφνικά ή πόρτα καί μπήκε ένα άγνωστό μου γεροντάκι. Είχε τά γένια του κατάλευκα, κοντός καί μέ ελαφριά φαλάκρα. Ίδιος ακριβώς όπως ό Άγιος Νεκτάριος στίς φωτογραφίες πού βλέπουμε. Πήρε τρία κεριά χωρίς νά ρίξει χρήματα κι΄ άναψε μόνο τά δύο. Προσκύνησε όλες τίς εικόνες τού τέμπλου, προσπερνώντας τήν εικόνα τού Αγίου Νεκταρίου χωρίς νά τήν προσκυνήσει. Εμένα δέν μ΄ έβλεπε στό σημείο πού βρισκόμουνα. Είχα φοβερούς πόνους όταν τράβηξα τήν κουρτίνα τού γραφείου καί προχώρησα πρός τό μέρος του.  Μπροστά στήν Ωραία Πύλη σταύρωσε τίς παλάμες του καί χωρίς νά κοιτάξει πουθενά, ρώτησε,

– Ό γέροντας είναι εδώ;

Ή νεωκόρος ξέροντας τήν αρρώστια μου θέλησε νά μέ “προστατεύσει”…

– Όχι, όχι…είναι μέ γρίπη στό σπίτι του…

– Δέν πειράζει. Εύχεσθε, καί καλή Ανάσταση, είπε εκείνος καί έφυγε.

Ήρθε ή νεωκόρος τρέχοντας καί μού λέει,

– πάτερ Νεκτάριε, ό γέροντας πού μόλις έφυγε έμοιαζε ίδιος μέ τόν Άγιο Νεκτάριο! Τά μάτια του πετούσαν φλόγες. Μού φαίνεται ότι ήταν ό Άγιος Νεκτάριος κι΄ ήλθε νά σάς βοηθήσει…

Τήν ευχαρίστησα νομίζοντας ότι μού έλεγε αυτά γιά νά μέ παρηγορήσει. Όμως κατά βάθος «κάτι» δέν πήγαινε καλά. Τήν έστειλα μαζί μέ τήν αγιογράφο νά βρούνε γρήγορα  τόν άγνωστο καί νά τόν φέρουν πίσω. Μπήκα στό Ιερό καί προσκυνώντας τόν Εσταυρωμένο κλαίγοντας, γιά μιά ακόμη φορά παρακαλούσα τόν Χριστό νά μέ θεραπεύσει. Τά βήματά τους μέ διέκοψαν,

– πάτερ, ό Γέροντας ήρθε !

Πλησίασα νά τού φιλήσω τό χέρι, αλλά μέ ταπείνωση δέν μ΄ άφησε. Έσκυψε καί φίλησε αυτός τό δικό μου ! Τόν ρώτησα,

– Πώς λέγεσθε γέροντα;

– Αναστάσιος παιδί μου, είπε, λέγοντας τό βαπτιστικό όνομα πού είχε πρίν γίνει μοναχός…

Τού υπέδειξα νά προσκυνήσει τά άγια λείψανα. Έβγαλε ένα ζευγάρι συρμάτινα γυαλάκια, μ΄ ένα μόνο μπρατσάκι. Μόλις τά είδαμε, όλοι   ανατριχιάσαμε!

Ήταν τά ίδια γυαλιά τού Αγίου Νεκταρίου πού είχαμε στήν προθήκη μέ τά άγια λείψανα. Μού τά είχε δωρήση ή παλιά γερόντισσα τού μοναστηριού του, στήν Αίγινα, μοναχή Νεκταρία.

– Ή πίστη είναι τό πάν, είπε ό άγνωστος, καθώς φορούσε τά γυαλιά του “.

Η κηδεία του.

Τελέσθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Λάυριο. Κατά την εξόδιο λειτουργία λειτουργούσαν πρώτα πρώτα ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Μαζί του ήταν επιπροσθέτως οι εξής μητροπολίτες: Πειραιώς Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, καθώς όπως και οι επίσκοποι Χριστιανουπόλεως Προκόπιος και Σαλώνων Αντωνίου. Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι δεκάδες μοναχοί που παρευρέθησαν επίσης όπως ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητρόπολης Φωκίδος, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Τραβήχτηκε βίντεο μαρτυρία κατά την οποία το σώμα του ήσαν ευλύγιστο ακόμα και μετά από πολλές ώρες θανάτου (30) κάτι που βέβαια συγκλόνισε του πιστούς. Αυτοί φώναζαν “ΑΓΙΟΣ” κατά τον τελευταίο χαιρετισμό. Η συγκέντρωση του κόσμου είχε αρχίσει από τη νύχτα, ενώ πολλοί πιστοί ζητούσαν από τον ιερέα δίπλα στην κάσα, να ακουμπήσει τα αντικείμενα τους επάνω στο νεκρό σώμα του γέροντος.